Història del club

El 1980, s’inicia l’activitat de rugby a la comarca d’Osona per mitjà d’un grup d’alumnes de l’Institut Cirviànium de Torelló. Van ser els mateixos alumnes qui empesos pels partits del 5 Nacions d’aquella època van voler jugar a rugbi i va ser gràcies a un anunci de a la premsa comarcal que es va contactar amb el primer entrenador: Eudald Albareda. Van prendre el nom de Crancs Negres.

En l’escut de l’equip hi ha representat un Cranc que simbolitza la forma d’una melé de color negre, la Senyera i els tres colors verds que representen l’INEF de Barcelona, d’on venia el primer entrenador.
Un any més tard, el 1981, es juga el primer partit de rugbi femení amb alumnes del Cirviànum. Més endavant, el 1984, els jugadors de rugbi traslladen els seus entrenaments a les pistes de l’OAR Vic de futbol.

Finalment, a l’any 1986, la llavor plantada a l’Institut Cirviànum obté els seus fruits amb la fundació el 15 de novembre d’aquell any, l’Osona Rugby Club. La seva seu social deixa Torelló per traslladar-se a Vic. Aquesta fundació coincideix amb l’afiliació a la Federació Catalana de Rugbi. En aquella època l’equip no disposava d’un camp reglamentari, així que va disputar partits al desaparegut camp del Casanovas (a Castelldefels) i a l’espai que actualment hi ha el camp de futbol del Remei F.C. de Vic.

Partit de vellsDurant els segúents anys, diferents esdeveniments prenen lloc. El 1988, es dona la primera participació en el campionat de lliga organitzat per la Federació catalana de Rugbi. Des d’aleshores, el club sempre ha estat present ininterrompudament en la competició federada. El 1991, s’inaugura el camp municipal de rugbi amb la presència de l’aleshores club de Divisió d’Honor del C.N. Montjuïc. El 1992, l’ORC s’integra al Club Atlètic Vic com a secció de rugbi. Prendran el nom de Club Atlètic Vic-Crancs i incorporaran el color vermell en la seva equipació.

Finalment, després d’uns anys d’esforços, el 1997, es produeix el primer ascens a la categoria de Primera Catalana, el màxim nivell al qual ha jugat l’equip. Posteriorment es repetiria en diverses vegades. El 2009 l’equip dels Crancs, en col·laboració amb l’equip de rugbi dels Garrins i Garrines de la Universitat de Vic, funden l’Associació de Rugby “La Melé” Osonenca per unir esforços en la difusió del rugbi a la comarca. D’aquest esforç conjunt en sorgeix el club house de l’equip, l’escola de rugbi i el desenvolupament de diferents projectes de difusió d’aquest esport. L’equip participa de la primera lliga de rugbi XIII organitzada per l’Associació Catalana de Rugbi Lliga.

El 2011, tot i que durant la història ja hi ha hagut diversos equips que no s’han federat de categories inferiors i femenina, aquesta temporada el club disposa d’una trentena de jugadors que estan consolidant l’escola de rugbi. Es preveu que la propera temporada aquest grup s’incorpori a les competició federada.

Durant el 2012, s’aconsegueix inscriure a la lliga als infantils i Els cadets amb l’ajuda d’altres equips (XV del valles) que també els faltaben recursos. Aixi doncs en la temporada 2011/2012, els CRANCS han tingut en competició infantils, cadets i sénior, a part de l’escola de l’ “ARMO” que també participa en diferents trobades.