Preguntes freqüents

A continuació trobaras resposta a les preguntes més comúns que ens fan. Tot i així, si la teva pregunta no queda contestada després de llegir aquesta pàgina, no dubtis en contactar-nos.

 • Què és el rugby?

  El rugby és un esport d'equip, de contacte i combat.

 • Qui pot jugar a rugby?

  Tothom pot jugar a rugby! Al rugby hi ha lloc per a tothom. És més, necessitem tot tipus de persones: nenes, nens, alts, baixos, petits, grans, prims, grossos, ràpids, lents...

 • És perillós?

  No! No és un esport perillós. El rugby és un esport de combat i hi ha contacte, però el contacte forma part del nostre esport, està totalment reglamentat i els practicants de rugby estan entrenats i acustomats a donar-se cops. Estadísticament hi ha tant o més lesions en altres esports més populars com el futbol o el basquet.

 • És díficl integrar-se?

  El rugby és l'esport inclusiu per exel·lència. Degut a les pecularietats de l'esport, es necessita a tothom de l'equip per per tirar endavant, inclús als que no juguen. Això fa que tothom sigui benvingut i es senti part del grup desde el primer moment.

Altres preguntes freqüents

Com es juga el rugby?

El rugbi és un esport d'equip de contacte, que consta de dos equips amb quinze jugadors cadascun; cada partit consta de dues parts de 40 minuts amb un descans de 10 enmig. Els jugadors lluiten per la possessió de la pilota i per aconseguir plantar-la a terra a la zona de marca o d'assaig de l'equip rival, amb una o dues mans i sense deixar-la anar.

Aquesta acció suma cinc punts (un assaig) i dóna una oportunitat o intent per fer un xut directe entre pals (una transformació) i aconseguir-ne dos més. Igualment, l'equip atacant també pot marcar tres punts xutant la pilota entre els pals del rival, ja sigui amb un xut col·locat (cop de càstig) amb el joc detingut per una falta xiulada per l'àrbitre, o ja sigui amb un xut de sobrebot (un drop) amb el joc en acció en qualsevol moment.

Com estan format els equips?

Hi ha subgrups de jugadors en cada equip: Els 8 davanters, el mitjà-melé i els 6 tres quarts. Al seu torn els 8 davanters estan conformats per: dos "pilars", un "talonador", dues "segones línies", dos "flankers" i un "vuit". Aquests llocs, si observem una melé estan alineats en una primera línia: pilar esquerre, talonador, pilar dret, la segona línia: tots dos segones línies, i la tercera línia: flanker esquerre, vuit i flanker dret.

Els davanters, en general, són més robustos i pesats que els tres quarts, i es destaquen els segones línies per la seva altura, ja que són els jugadors usats principalment per saltar, o ser aixecats, en una altra formació anomenada "Touch". Els tres quarts també tenen diferents llocs: el primer tres quarts, és a dir, el més proper al mitja-melé es diu "obertura" o "mitjà-obertura", el segon es diu "primer centre", el tercer es diu" segon centre i el quart i el cinquè s'anomenen "ales".

Quin és el reglament?

Les principals característiques del rugbi són l'ús d'una pilota ovalada i la prohibició de passar la pilota endavant amb les mans. La forma de guanyar terreny és, per tant, avançar corrent amb la pilota a la mà o xutant-la.

És un dels esports amb més jugadors entre els dos equips dins d'un mateix terreny de joc, 15 per equip, cosa que fa trenta en total presents alhora sobre el terreny de joc.

L'esport del rugbi té com a característica principal l'honor i la valentia que els jugadors han de tenir, ja que és un esport en el qual hi ha contacte físic, de manera que si no hi hagués un ordre i un respecte previ i continuat no seria possible la pràctica d'aquest esport en condicions òptimes. Quan un partit finalitza, acaba la rivalitat i el caràcter competitiu, és a dir, tots els jugadors es reuneixen i parlen sobre el partit i les jugades més rellevants succeïdes.

Per puntuar, cal fer un toc amb la pilota terra a la zona d'assaig de l'adversari, o fer passar la pilota a través dels seus pals, amb la finalitat d'aconseguir el màxim nombre de punts. Un assaig val 5 punts i la seva transformació 2 punts més. Els cops de càstig (o faltes) i els xuts a sobre bot (o "drops") valen 3 punts.

Què é el tercer temps?

Una peculiaritat d'aquest esport és que, tradicionalment, es fomenta la sociabilitat entre companys d'equips i els oponents amb una cordial reunió després dels partits, anomenada tercer temps, que els aplega amb els àrbitres, els entrenadors i part del públic, per parlar sobre el partit.